Menu

Blog over financiele planning


Over ons

Blog over financiele planning

Hey! Mijn naam is Marc-Olivier en ik ben sinds eind vorig jaar gepensioneerd. Ooit was ik nog bankier maar later werkte ik voor een bekend vermogensbeheerder. Als adviseur stond ik welvermogenden bij tijdens hun financiele planning. Zo konden ze ook een fiks appeltje voor de dorst overhouden wanneer zij op pensioen gingen. Op pensioen gaan en niet aan levenskwaliteit moeten inboeten, ik kan er zelf maar over dromen. Geen zorgen: daar gaat mijn blog lang niet over. Met mijn blog keer ik terug naar mijn jarenlange ervaring en bied ik financieel- en beleggingsadvies opdat ook jij jouw financiele planning vorm kan geven. Wekelijks pen ik alvast een handige tip voor je neer!

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Notaris: verplichtingen, werkzaamheden en voordelen van notarisbemiddeling
14 april 2020

Verplichtingen en werkterreinen Een notaris is een

Waarom heb je een notaris nodig?
12 april 2018

In dit artikel wil ik het hebben over het feit dat

Notaris: verplichtingen, werkzaamheden en voordelen van notarisbemiddeling

Verplichtingen en werkterreinen

Een notaris is een professional die officiële en juridisch bindende aktes opmaakt. Nederlandse notarissen zijn lid van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), wat al een indicatie is voor het belang van hun beroep. Wanneer iemand officieel dit beroep gaat uitoefenen, wordt hij/zij via een eed die aan de koning moet worden afgelegd in zijn of haar functie benoemt. Hierbij zweert de betreffende persoon dat hij/zij oprecht, onpartijdig, discreet en nauwkeurig alle werkzaamheden zal uitvoeren. Er zijn allerlei situaties en redenen die het nodig maken om de dienstverlening van een notariële professional in te schakelen. Notarissen zijn in drie sectoren actief bij het opstallen van notariële akten: in het Personen- en Familierecht, Onroerendgoedrecht en Rechtspersonenrecht.

Wat valt er onder het Personen- en Familierecht?

Notariële professionals leggen ten eerste allerlei relationele en familiaire afspraken vast, via partnerschapsovereenkomsten, huwelijkssluitingen, het opstellen van testamenten, erfrechtverklaringen en volmachten van betaling. Deze officiële documenten op het gebied van Personen- en Familierecht zijn van cruciaal belang. Mocht er ruzie of onduidelijk ontstaan over bepaalde relationele afspraken, dan kan teruggegrepen worden op de notariële en juridisch bindende akte. Prettig aan het inschakelen van een notariskantoor bij het opstellen van dit soort documenten is dat je op tal van gebieden ondersteund wordt. Je krijgt proactief advies over zaken die wel of juist niet notarieel vastgelegd dienen te worden. Daarbij is het prettig om te weten dat notariskantoren verplicht zijn om vaste en vooraf duidelijk opgestelde tarieven te hanteren. Je weet als klant dus waar je financieel aan toe bent als je een notariële specialist inschakelt voor hulp op het gebied van Personen- en Familierecht!

Wat valt er onder het Onroerendgoedrecht?

Een tweede werkterrein van het notariaat is het Onroerendgoedrecht. Hieronder wordt de complete in documenten vastgelegde regelgeving omtrent onroerend goed verstaan. Notariële documenten die in deze categorie vallen, zijn met name koopovereenkomsten, hypothecaire documenten, akten van levering en veilingsakten. Vaak kan de makelaar die je bij een woningaankoop of -verkoop hebt ingeschakeld, je adviseren over een geschikt en professioneel notariskantoor om de (ver)koopakte te laten opstellen. Je weet dan zeker dat alles goed vastgelegd is en hoef je je over jouw onroerendgoedzaken geen zorgen te maken.

Wat valt er onder het Rechtspersonenrecht?

Ten slotte zijn notariële experts actief op het gebied van rechtspersonenrecht. Hieronder vallen uiteenlopende soorten juridische documenten, zoals oprichtingsdocumenten van een BV, NV of andere bedrijfsvorm. Maar ook statutenwijzigingen van verenigingen en stichtingen, akten omtrent fusies en overnames en afspraken omtrent de overdracht van aandelen horen tot dit deelterrein. Schakel hiervoor een goed en ervaren notariskantoor in, dan loop je geen risico op latere juridische geschillen op dit gebied.