Menu

Blog over financiele planning


Over ons

Blog over financiele planning

Hey! Mijn naam is Marc-Olivier en ik ben sinds eind vorig jaar gepensioneerd. Ooit was ik nog bankier maar later werkte ik voor een bekend vermogensbeheerder. Als adviseur stond ik welvermogenden bij tijdens hun financiele planning. Zo konden ze ook een fiks appeltje voor de dorst overhouden wanneer zij op pensioen gingen. Op pensioen gaan en niet aan levenskwaliteit moeten inboeten, ik kan er zelf maar over dromen. Geen zorgen: daar gaat mijn blog lang niet over. Met mijn blog keer ik terug naar mijn jarenlange ervaring en bied ik financieel- en beleggingsadvies opdat ook jij jouw financiele planning vorm kan geven. Wekelijks pen ik alvast een handige tip voor je neer!

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Notaris: verplichtingen, werkzaamheden en voordelen van notarisbemiddeling
14 april 2020

Verplichtingen en werkterreinen Een notaris is een

Waarom heb je een notaris nodig?
12 april 2018

In dit artikel wil ik het hebben over het feit dat

Waarom heb je een notaris nodig?

In dit artikel wil ik het hebben over het feit dat mensen bij officiële documenten een notaris van bijvoobeeld Notaris Cornelissens nodig hebben. Vaak staan we er niet bij stil, maar we hebben hem meer nodig dan we denken. Stel je voor dat je een huis wil kopen of verkopen, is het dan echt nodig dat je beroep doet op een notaris? Het antwoord is uiteraard ja. Bij een overdracht van een huis komen wettelijk gezien een waaier van papieren kijken. Deze moeten voorzien zijn van wettelijke bepalingen, voorwaarden enzovoorts…  

Akte van levering  

Dit is een belangrijke akte indien je een onroerend goed wil kopen. Het is deze akte die je nodig hebt zodat je eigenaar wordt van een pand of van een koopwoning. Deze akte gaat in op een datum die beide partijen hebben afgesproken zodat de koopoverdracht officieel wordt. Hij maakt deze akte op basis van een eerder getekende koopakte. Deze koopakte moet je zien als een eerste contract. In principe hebben beide partijen een akkoord gevonden op gebied van geld en met de koopakte kan een partij zich niet meer terugtrekken. Je weet immers nooit als er een andere partij komt opduiken die ineens meer geld op tafel legt.   

Opstellen van een hypotheekakte  

Een lening aangaan voor een huis te kopen doe je uiteraard niet zomaar even. Een notaris zal officiële stukken van de bank gebruiken om in de hypotheekakte mee op te nemen. In principe staat hier het plan tussen de koper en de hypotheekverstrekker hoe deze afbetaalt zal worden per maand. Aktes worden uiteindelijk als ze goedgekeurd worden voorzien van handtekeningen en de voorwaarden werden juridisch nagekeken.   

Bij overlijden is een tussenkomst onontbeerlijk  

Natuurlijk wordt niemand graag geconfronteerd met het overlijden van een dierbare. Toch komen we er allemaal mee in aanraking en meestal begint het papierwerk na de uitvaart. Mensen staan er vaak niet bij stil omdat ze er niet stil willen blijven staan, maar er moet na de begrafenis ontzettend veel geregeld worden inzake afsluiten van alle verzekeringen, contracten,…. Dankzij de tussenkomst van een notaris zal hij alles netjes op papier kunnen zetten om bijvoorbeeld bij het kadaster gegevens te kunnen verzamelen als het huis verkocht wordt.  

Het ereloon  

Het is niet meer dan logisch dat een notaris betaalt wordt per prestatie. Zo moet je rekening houden dat je een sommetje betaalt aan ereloon kosten en zijn werkuren wat hij voorbereidt om contracten op te maken en te registreren.